Oto Fren Sistemleri

Oto Fren Sistemleri

Her geçen gün gelişen teknolojiyle beraber araçlarda güvenlik önlemleri de artmakta ve efektif hale getirilmektedir.

Araçların gövde, kabin ve hava yastıklarındaki gelişmelerin yanı sıra oto fren sistemleri de yolda taşıt, sürücü, yolcu ve yaya güvenliği için hayati yeniliklerle tasarlanmaktadır. Tüm sürücülerin fren onarımı ve bakımını aksatmamaları güvenlik açısından oldukça önemlidir. Oto emniyet sistemleri konrolü can güvenliği açısından aksatılmamalıdır. Özellikle kış aylarında ve kaygan zemin şartlarında fren sistemlerinin işlevi trafikte herkesin emniyeti için büyük önem arz etmekte. Oto periyodik bakım işlemleriniz içerisinde yer alan oto fren sistemi bakımı ihmal edilmemelidir. Bu konuda Bosch Fren Sistemleri dünya çapında birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de araç sahiplerinin bir numaralı tercihi olmaktadır.

Fren Sistemi Nedir?

Fren, bir taşıtın hızını düşürmek ve taşıtın durmasını sağlamak üzere tasarlanmış mekanizmadır. Fren sistemi özellikle motorlu taşıtlarda birden fazla parçadan meydana gelen bir düzenek vasıtasıyla aracın yavaşlatılmasından ve durdurulmasından sorumludur. Fren sistemi motorlu araçlarda fren pedalına basılarak devreye sokulur. Bu sayede fren diskleri tekerlerin dönüş hızını yavaşlatarak aracın yavaşlatılmasını ve kimi zaman ani frenle durdurulmasını mümkün kılmaktadır.

Bosch Fren Sistemleri

Hidrolik fren sistemi, havalı fren sistemi, ABS fren sistemi, ASR fren sistemi, ESP sistemi; BAS, MSR, EBD, EPB  sistemleri modern oto fren sistemlerini oluşturmaktadır. Bosch bu alanda servo frenler, fren ana merkezleri, fren destek sistemleri üzerine faaliyetler göstermektedir. İnovasyonları yakından takip eden üretici kimliğiyle Bosch Car Service noktalarında, oto fren sistemleri hakkında bilgi alabilir, bakım ve onarımını gerçekleştirebilirsiniz.

Fren sistemi Çalışma Prensibi

Eski tip fren sistemlerinde tekerleklerin kilitlenmesi sağlanmaktayken günümüzde aracın kilitlenmesi, savrulması veya devrilmesi modern oto fren sistemleriyle önlenmeye çalışılmaktadır. Fren sistemi fren pedalına uygulana baskıyla hidrolik sıvısının yer değiştirmesi ve bir piston vasıtasıyla bu etkinin fren disklerini harekete geçirmesi esasıyla çalışır. Fren disklerindeki sürtünme kuvvetinin etkisiyle tekerleklerin dönüşü yavaşlatılıp durdurularak aracın hareketine etkide bulunulur.

Fren Sistemi İçerisindeki Parçalar

Fren pedalı, fren servosu (westinghouse), fren ana merkezi, hidrolik valf modülü, fren boruları ve hortumları, piston, fren diskleri, kampanalar, kaliperler, tekerlek fren silindirleri, fren balataları fren sistemi paraçlarını oluşturmaktadır. Üsküdar Altunizade ve Kısıklı bölgeleri yetkili Bosch car Service’i Şahinler Otomotiv’e gelerek, Bosch Fren Sistemleri’ne sahip olabilir, fren sisteminizin bakım ve onarımını gerçekleştirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Fren sistemi hangi malzemeden yapılır?

Fren sistemleri ısıya ve erimeye karşı dayanıklı; alaşımlar, seramik ya da karbon bazlı kompozitlerden imal edilmektedir.

Fren sistemi hangi malzemeden yapılır?

Fren sistemleri ısıya ve erimeye karşı dayanıklı; alaşımlar, seramik ya da karbon bazlı kompozitlerden imal edilmektedir.
 

Arka tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için hangi sistem kullanılır?

Arka tekerlek ABS, arka tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için kullanılan sistemdir.
 

Araçlarda hidrolik fren sistemi nasıl çalışır?

Fren pedalına uygulanan kuvvetle merkez silindiri hidrolik basınç oluşturur. Oluşan basınç borular aracılığıyla silindirlere ulaştırılır. Tekerlek silindirlerinin pistonları açılarak frenleme sağlanır.

Fren hidroliği boşalırsa ne olur?

Bu durumda gösterge panelinde ikaz ışığı yanacaktır. Arıza giderilmezse frenleme işlemi gerçekleştirilemez.

İlgili Konular

Güvenli Sürüş İçin Takip Mesafesinin Önemi

Güvenli Sürüş İçin Takip Mesafesinin Önemi

Trafik kazaları oranları güne güne artmaktadır. Bu artışın en büyük sebebi güvenli sürüş konusunda bilgi sahibi olmayan araç sahiplerinin araç kullanmasıdır. Günümüzde basit gibi görünen takip mesafesine bile doğru düzgün bir şekilde riayet edilmemektedir. Bu anlamda takip mesafesinin öneminin kavranması gerekmektedir.

Rehbere git

Triger Kayışı Ne Zaman Değiştirilmeli?

“Camshaft belt” eksantrik mili kayışı, “Timing belt” zamanlama kayışı isimleriyle de anılan triger kayışı, araç motorlarının çalışma düzeni içerisinde hayati önem taşımaktadır. Triger kayışı krank milinden aldığı hareketi eksantrik (kam) miline ileterek, supapların açılıp kapanmasını sağlar.

Rehbere git
Triger Kayışı Ne Zaman Değiştirilmeli?
Motor Yağı Ne Sıklıkla Değiştirilmeli?

Motor Yağı Ne Sıklıkla Değiştirilmeli?

Motor yağı, motor içerisindeki hareketli parçaların ve motor yatağının temizliği konusunda çok önemli bir role sahiptir. Hava ve yakıt yoluyla araç motoru içerisine ulaşabilecek toz, kir ve benzeri kirletici partiküller motor aksamı üzerinde zararlı olabilecek tabakalar yaratarak sürtünmeyi artırır. Motor yağı bu kirletici tortul ve tabakaların motor performansını olumsuz yönde etkilemesine engel olur. Motor içerisinde sürtünme sonucu oluşabilecek aşındırmayı önleyen motor yağının periyodik şekilde değiştirilmesi motor performansı üzerinde doğrudan etkili olup, ileride yaş...

Rehbere git

Oto sanayi sitesi

Oto sanayi sitesi, marka model ayırmadan her aracın teknik ve mekanik bakımları ile ayrıntılı olarak ilgilenen araç bakım merkezidir. Bu merkezde araçların ihtiyaçlarına yönelik her türlü bölüm aktif olarak çalışmaktadır.

Rehbere git
Oto sanayi sitesi