Oto Fren Sistemleri

Oto Fren Sistemleri

Her geçen gün gelişen teknolojiyle beraber araçlarda güvenlik önlemleri de artmakta ve efektif hale getirilmektedir.

Araçların gövde, kabin ve hava yastıklarındaki gelişmelerin yanı sıra oto fren sistemleri de yolda taşıt, sürücü, yolcu ve yaya güvenliği için hayati yeniliklerle tasarlanmaktadır. Tüm sürücülerin fren onarımı ve bakımını aksatmamaları güvenlik açısından oldukça önemlidir. Oto emniyet sistemleri konrolü can güvenliği açısından aksatılmamalıdır. Özellikle kış aylarında ve kaygan zemin şartlarında fren sistemlerinin işlevi trafikte herkesin emniyeti için büyük önem arz etmekte. Oto periyodik bakım işlemleriniz içerisinde yer alan oto fren sistemi bakımı ihmal edilmemelidir. Bu konuda Bosch Fren Sistemleri dünya çapında birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de araç sahiplerinin bir numaralı tercihi olmaktadır.

Fren Sistemi Nedir?

Fren, bir taşıtın hızını düşürmek ve taşıtın durmasını sağlamak üzere tasarlanmış mekanizmadır. Fren sistemi özellikle motorlu taşıtlarda birden fazla parçadan meydana gelen bir düzenek vasıtasıyla aracın yavaşlatılmasından ve durdurulmasından sorumludur. Fren sistemi motorlu araçlarda fren pedalına basılarak devreye sokulur. Bu sayede fren diskleri tekerlerin dönüş hızını yavaşlatarak aracın yavaşlatılmasını ve kimi zaman ani frenle durdurulmasını mümkün kılmaktadır. Üsküdar oto fren sistemleri bakım ve kontrol çalışmalarımız dahilinde fren sistemlerinde oluşan arıza ve parça değişimlerine uzman kadromuz ile gerekli müdahaleleri gerçekleştiriyoruz.

Bosch Fren Sistemleri

Hidrolik fren sistemi, havalı fren sistemi, ABS fren sistemi, ASR fren sistemi, ESP sistemi; BAS, MSR, EBD, EPB  sistemleri modern oto fren sistemlerini oluşturmaktadır. Bosch bu alanda servo frenler, fren ana merkezleri, fren destek sistemleri üzerine faaliyetler göstermektedir. İnovasyonları yakından takip eden üretici kimliğiyle Bosch Car Service noktalarında, Üsküdar oto fren hizmet noktamızdan fren sistemleri hakkında bilgi alabilir, bakım ve onarımını gerçekleştirebilirsiniz.

Fren sistemi Çalışma Prensibi

Eski tip fren sistemlerinde tekerleklerin kilitlenmesi sağlanmaktayken günümüzde aracın kilitlenmesi, savrulması veya devrilmesi modern oto fren sistemleriyle önlenmeye çalışılmaktadır. Fren sistemi fren pedalına uygulana baskıyla hidrolik sıvısının yer değiştirmesi ve bir piston vasıtasıyla bu etkinin fren disklerini harekete geçirmesi esasıyla çalışır. Fren disklerindeki sürtünme kuvvetinin etkisiyle tekerleklerin dönüşü yavaşlatılıp durdurularak aracın hareketine etkide bulunulur.

Fren Sistemi İçerisindeki Parçalar

Fren pedalı, fren servosu (westinghouse), fren ana merkezi, hidrolik valf modülü, fren boruları ve hortumları, piston, fren diskleri, kampanalar, kaliperler, tekerlek fren silindirleri, fren balataları fren sistemi paraçlarını oluşturmaktadır. Üsküdar Altunizade ve Kısıklı bölgeleri yetkili Bosch car Service’i Şahinler Otomotiv’e gelerek, Bosch Fren Sistemleri’ne sahip olabilir, fren sisteminizin bakım ve onarımını gerçekleştirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Fren sistemi hangi malzemeden yapılır?

Fren sistemleri ısıya ve erimeye karşı dayanıklı; alaşımlar, seramik ya da karbon bazlı kompozitlerden imal edilmektedir. Fren diskleri ise demir ve çelik alaşımlı parçalardan üretilmektedir. Fren balataları ise; reçine ve amyant bileşimli bir kompozitten üretilir ki zorlu hava koşullarında yüksek performans gösterebilsin.
 

Arka tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için hangi sistem kullanılır?

 ABS, arka tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için kullanılan sistemdir. Özellikle kaygan zeminlerde veya ani durma gerektiren durumlarda oldukça önemli bir rol oynayan ABS ler, aracın tekerleklerindeki sensörler vasıtası ile tekerleklerin dönme hızını sürekli olarak ölçer ve sensörlerden gelen verileri değerlendiren ECU, tekerleklerin kilitlenme eğilimi gösterdiğini tespit eder. Kilitlenme tehlikesi olduğunda ise ECU hidrolik sisteme sinyal göndererek fren basıncını otomatik olarak azaltır ve artırır. Bu sayede tekerlekler dönmeye devam eder ve araç daha iyi kontrol edilebilir.
 
 
 

Araçlarda hidrolik fren sistemi nasıl çalışır?

Fren pedalına uygulanan kuvvetle merkez silindiri hidrolik basınç oluşturur. Oluşan basınç borular aracılığıyla silindirlere ulaştırılır. Tekerlek silindirlerinin pistonları açılarak frenleme sağlanır.

Fren hidroliği boşalırsa ne olur?

Fren hidroliği sıvısı fren pedalına uygulanan basıncı tekerleklere ileterek aracın durmasını sağlar. Eğer fren hidroliği boşalırsa ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Fren hidrolik sıvı ile ilgili bir sorun olduğunda gösterge panelinde ikaz ışığı yanacaktır. Arıza giderilmezse frenleme işlemi gerçekleştirilemez. Hidrolik sıvısının azalması, fren sistemindeki diğer parçaların da zarar görmesine neden olabilir. Bu durum, yüksek maliyetli tamiratları gerektirir ve araç güvenliğini tehlikeye atacak sorunları da beraberinde getirebilir. Hidrolik sıvısı tamamen bittiğinde frenler hiçbir şekilde çalışmayacaktır. Bu durum, kazalara neden olabilecek en ciddi risklerden biridir. Üsküdar oto fren servis bünyemizde yaptığımız kontroller sırasında fren hidrolik sıvısı bakımlarını da göz ardı etmiyoruz.

İlgili Konular

Üsküdar Porsche Servisi

Üsküdar Porsche Servisi

Üsküdar Porsche Servisi, Bosch Car Service güvencesiyle her model Porsche aracınıza profesyonel bakım ve onarım hizmeti sunuyor.

Rehbere git

Baskı Balata Arızası Belirtileri

Baskı balata arızası aracın sürüş konforunu etkileyen, fren pedalının daha yumuşak yada daha sert olması ile kendini gösterir.

Rehbere git
Baskı Balata Arızası Belirtileri
Araç Beyninden Km Sorgulama

Araç Beyninden Km Sorgulama

Rehbere git

Kusurlu Amortisörler Görevini Yerine Getiremediğinden

Lastik kalitesi veya zemin durumu aracın yola tutunmasını zorlaştırmaktadır. Yol tutuş özelliğinin etkilenmesine sebep olan pek çok faktör vardır. Kusurlu amortisörler görevini yerine getirmediğinden aracın yola tutunmasını zorlaştırmaktadır. Bu duruma sebep olan ise lastiklerin aşırı derece aşınmasıdır. Amortisörlerin işlevini yerine getirmemesi lastiğin yüzeyinde aşınmaların oluşmasına sebep olmaktadır. Lastiğin yüzeyinde oluşan bu aşınma ve yıpranmalar aracın yol tutuş özelliğinin kaybetmesine sebep olmaktadır. Lastiğin kaliteli olması bile, yol tutuş özelliğini ...

Rehbere git
Kusurlu Amortisörler Görevini Yerine Getiremediğinden