Yağ Filtresi Değişimi

Yağ Filtresi Değişimi

Motor yağının kirletici partiküllerden süzülerek arındırılmasını sağlayan yağ filtresi araçlarda motorun ön, yan veya arka kısmında bulunmaktadır.

Periyodik motor yağı değişimlerinin yanı sıra yağ filtresi değişimi de motor performansı üzerinde doğrudan etkilidir. Zamanla tıkanan ve tortul oluşumu sonucu süzme işlevini kaybeden yağ filtrelerinin düzenli aralıklarla değişimi gerçekleştirilmelidir. Üsküdar Altunizade ve Kısıklı bölgesi yetkili Bosch Car Service noktası Şahinler Otomotiv’de motor yağı ve yağ filtresi değişimi titizlikle yapılarak, uygun prosedürler adım adım takip edilmektedir.

Yağ Filtresi Değişimi Faydaları

Periyodik şekilde yapılan yağ filtresi değişimleri sayesinde motor yağının kirleticilerden arındırılması ve motor içi temizliğinin sağlanması daha kolay hale gelmektedir. Yağ filtresi işlevini doğru şekilde yerine getirdiğinde motor yağı ömrünün uzamasına da katkı da bulunmaktadır. Tıkanmış, yıpranmış yağ filtresi süzme görevini yerine getiremediğinde motorun randımanlı çalışması da daha zor hale gelmektedir. Zamanında yapılan düzenli yağ filtresi değişimi motor sağlığı, performansı ve ömrü üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
 

Motor Yağı ve Filtresi Nasıl Değiştirilir?

Motor yağı değişimine başlanmadan önce araç motoru çalıştırılır ve ısınması beklenir. Daha sonrasında araç motoru kapatılır ve yağ araçta depolandığı motor yağı karterine süzülmüş olur. Yağ kontrol kapağı ve yağ kontrol çubuğu kolaylık sağlamak adına çıkartılır. Karter bölümünden yağın boşaltılması işlemi için araç kriko vasıtasıyla kaldırılır ya da lifte alınır. Karter tapası uygun anahtar yardımıyla sökülerek, önceden hazırlanmış kap veya benzeri bir gerece yağın boşaltımı gerçekleştirilir.  Yağ filtresi motorun ön, yan veya arka bölümünde bulunmaktadır. Uygun aparat yardımıyla yeterli güç uygulanarak yağ filtresi saat yönünde çevrilerek çıkartılır. Yeni yağ filtresini contaya değecek kadar sıkılarak tam olarak yuvaya oturması sağlanır. Daha sonrasında motor yağı dolum kapağından yeni yağ eklenerek basınç düzeyi ölçülür.

Yağ Filtresinin Görevi

Yağ filtresinin görevi; motor ve yağ karteri arasında devridaim yapan motor yağını süzerek, motora ulaşan yağın temiz olmasını sağlamaktır. Motor yağı motor içerisindeki metal parçaların sürtünme sonucu aşınmasını ve partikül, tortul gibi kirleticilerin bu parçaları etkilemesini önlemektedir. Dolayısıyla yağ filtresi motor yağının bu özelliğini korumasına katkıda bulunmaktadır.
 

Sıkça Sorulan Sorular

Yağ filtresi ne zaman değiştirilmelidir?

Yağ filtresi otomobillerin periyodik bakımları esnasında motor yağıyla beraber düzenli olarak değiştirilmelidir.

Yağ filtresi değişmezse ne olur?

Zamanında değişmeyen yağ filtresi tıkanma, delinme vb. Sonucu motor yağını istenen şekilde süzemez. Bu nedenle motor içerisinde kirletici parçacıklar ve kirli yağ dolaşımı gerçekleşir; motor içerisinde istenmeyen hasarlar meydana gelir.

Yağ filtresi performansı etkiler mi?

Yağ filtresi, devridaimde olan motor yağının temiz şekilde motora ulaşmasından sorumlu olduğu için motor performansı ve sağlığını doğrudan etkilemektedir.Yağ filtresi değişimi bundan dolayı ciddi bir öneme sahiptir.

İlgili Konular

Güvenli Sürüş İçin Takip Mesafesinin Önemi

Güvenli Sürüş İçin Takip Mesafesinin Önemi

Trafik kazaları oranları güne güne artmaktadır. Bu artışın en büyük sebebi güvenli sürüş konusunda bilgi sahibi olmayan araç sahiplerinin araç kullanmasıdır. Günümüzde basit gibi görünen takip mesafesine bile doğru düzgün bir şekilde riayet edilmemektedir. Bu anlamda takip mesafesinin öneminin kavranması gerekmektedir.

Rehbere git

Egzoz Muayene Ücreti

Rehbere git
Egzoz Muayene Ücreti
Abs Beyni Tamiri

Abs Beyni Tamiri

Rehbere git

Oksijen Sensörü Arızası

Egzoz gazlarındaki oksijen miktarını ölçerek motor kontrol ünitesine bilgi gönderir ve bu sayede motor, yakıt-hava karışımını en uygun şekilde ayarlar. Ancak zamanla veya çeşitli nedenlerle bu sensör arıza yapabilir.

Rehbere git
Oksijen Sensörü Arızası